Navigaasje
 
Eternity 
 

'Eternity' van de Luchtmachtkapel verdient alle lof 


Een bijna vernietigende recensie in het RD heeft mij, vol argwaan, aangespoord om ook maar eens naar de uitvoering van Eternity te gaan kijken, die uitgevoerd wordt door de Koninklijke Luchtmachtkapel. Ik wilde niet geloven dat, als de Luchtmachtkapel hier zoveel tijd en moeite in steekt, het dan zo slecht is als de recensie in het Rotterdams Dagblad mij moest doen geloven.

Ik heb de show dan ook bezocht op 24 januari in het Isalatheater te Schiedam waarna ik met een gerust hart deze recensie ben gaan schrijven. De mening van de recensent van het RD deel ik in elk geval niet. Vooruit, op enkele kleine puntjes dan. Zo blijft er door de opstelling van het 50 man tellende orkest op het podium inderdaad weinig ruimte over voor de artiesten om deze vrijelijk hun gang te laten gaan. Normaal zit zo'n orkest in de orkestbak waarbij het toneel dan volledig ter beschikking staat van de toneelgroep die deze uitvoering verzorgt. Daarom is de benaming van"musical" mijn inziens niet juist gekozen en zou het woord "theatershow" meer op zijn plaats zijn. Men zou door de aankondiging van Eternity als musical, mogelijk op het verkeerde been gezet kunnen worden. 
Verder is het verhaal van deze theatershow niet gemakkelijk te volgen als je van tevoren de programmagids niet hebt gelezen. Ikzelf begreep gaandeweg de voorstelling pas goed waar het over ging. Maar is de programmagids daar niet ook voor bedoeld ?

De artiesten die deze theatershow voor hun rekening hebben genomen zwaai ik echt alle lof toe. Zij vertolkten hun rol op professionele wijze en slaagde erin mijn aandacht gedurende de gehele voorstelling vast te houden. De zangstemmen waren van goede kwaliteit tot zeer professionele klasse waarbij geldt dat iedere toehoorder zijn eigen smaak heeft en zelf beslist wat hij of zij wel of niet mooi of interessant vindt. Dit geldt ook voor het decor en de gekozen kleding waar duidelijk alle aandacht aan besteed is. Ik kwam in ieder geval, na de 2,5 uur durende voorstelling, met een voldaan gevoel naar buiten en kan zeggen dat deze productie mij zeer heeft geboeid. Kortom zeker een aanrader om deze voorstelling te gaan bekijken ! Aan het einde van de voorstelling heb ik zelfs de CD van deze show aangeschaft. 

Wat mij dus heeft verbaasd was de reden waarom er zoveel lege stoelen in de zaal waren. Kwam dit omdat de toegangsprijs te hoog was, of omdat de naam "musical" van Eternity niet goed was gekozen, of omdat de reclameactie achterwege was gebleven en dus de toeschouwers in de regio niet of niet op tijd geïnformeerd waren ? Ik weet het niet. 
Maar één ding weet ik wel en dat is dat zowel de musici als de artiesten het niet verdienen om, met zo'n geweldige show en inzet, voor een half leeg huis te spelen. Ik zou zeggen : ga zelf eens kijken (www.eternity.nl). Dan zal blijken dat mijn mening meer op zijn plaats is dan die van het RD. 

Naomi Adriaansz, Breda